Így gondolom

Így gondolom

Állam működése

2015. február 08. - zsalab

Bevezető bejegyzés elolvasása ajánlott.

Először is nézzük meg, hogy mit nem szabadna az államra bízni. A magam részéről az államot rossz gazdának tarom, és ezt már többször több országban is bebizonyította az élet. Természetesen találhatunk olyan vállalatokat a világban melynek többségi tulajdonosa egy állam valamint úgy tűnik jól működik. Alapvetően az állami cégekkel az a legnagyobb probléma, hogy nem a hatákonyság a céljuk. Egy állami cég nem tud hatákonyan működni mert előbb utóbb az emberi gyarlóság közbe fog szólni. Természetesen egy magáncéget is az emberi gyarlóság táplál de a fő különbség, hogy ott a hatákonyság/termelékenység nővelése a cél, mert az jó a tulajdonos zsebének addig egy állami cégnél a gyarlóság azt jelenti, hogy "mivel mindenkié ezért senkié" betesszük a barátainkat, megbízzuk a barátainkat, egy jó kis kifizetőhelyet tudunk kialakítani belöle. Ha nem hatékony az sem baj, majd a tulajdonos, beteszi a veszteseg fedezetét esetleg a problémát a szőnyeg alá söpri egy jó kis hitellel (amit később majd hitellel refinanszíroz).

A képlet egyszerű, mível az állam többszőr bizonyította, hogy rettenetesen rossz gazda ezért neki csak a szabályzó feladatokat szabad megtartania. Minden un. üzleti tevékenységet magánkézbe kell szervezni megfelelő szabályozás mellett. A kapitalizmusnak van egy olyan rossz tulajdonsága, hogy ha megbillen valamerre akkor mindig túlszalad az optimális ponton, talán egy ingához lehetne jól hasonlítani. Ha egy cég nagy pénzt tud csinálni valamiből akkor meg fognak jelenni a versenytársak és le fogják szorítani az árakat de legalább a minőséget feltolják. Peresz ez attól függ, hogy mekkora befektetés szükséges az üzletbe beszálláshoz valamint az, hogy milyen megtérüléssel lehet számolni. Az államnak arra kell törekednie, hogy a szabályozással a versenyt kényszeritse ki mindenhol ahol csak lehet.

A szabályozás mellett az állam feladata az állampolgari igények kiszolgálása. Mit is jelent ez? Hat nem azt ami jelenleg Magyarorszagon van. Jelenleg kis hazánkban az állam fordítva ül a lovon, igazából meg vannak győződve róla, hogy a kispolgárnak a dolga minden Ők ha kedvük tartja majd befogadják a kérvényt meg talán foglalkoznak is az ügyintezessel. Az államnak az a feladata, hogy a mindenkor szükséges ügyintézést a minimumra szoritsa és a lehető legkissebb erőfeszítést igényelje az állampolgároktól. Ugyanis amig a polgár a bürokrációval küzd, nem tud termelni, kevesebb adót fog fizetni, ráadásul még be is poccen és hamarabb elviszi a szívroham.

Nézzük meg Észtországot, mindenkinek javaslom, hogy járjon utánna az ottani elektronikus ügyintézési lehetőségeknek.

Látatlanban azt mondom, hogy egy jó informatikai infrastrukturával, átgondolt folyamatokkal értelmes emberekkel a bürokráciát a jelenlegi elképesztő szintről minimálisra lehetne csükkenteni. Természetesen ez a jelenleg bent, a melegvízben ücsörgő embereknek egyáltalán nem érdeke. Egész ponotsan az érdek, de sajnos a népünk hajlamos rövid távon gondolkozni.

Árszabályozás

Hát ez az én személyes kedvencem. Ha valamibe bizony nem szabadna, hogy az állam beleszóljón az az árak alakulása. Erre is már sok helyen sok példát hozott az élet, nagy bukó tud lenni. Nagyon fontos megérteni, hogy attol hogy az állam azt mondja, hogy mostantól 5 forint az alma attól még nem lesz annyi az értéke. Peresz az egyszerű ember annyiért kapja meg, de lehet nem jön ki a termelés és bizony az állam majd jól megsegíti a szegény gazdákat.

Természetesen lehetnek átmeneti időszakok amikor az államnak mint szabályzó intézménynek be kell avatkoznia, de minden esetben ezt úgy kell megtennie, hogy mindenki számára világos legyen mi történik. Ki hogy finanszírozza a veszteséget valamint, milyen lépésekkel térünk vissza a piaci árakhoz (és persze be is tarjuk ezt nam csak mondunk valamit).

Nézzük meg egy pillanatra a rezsikérdést, ha magas lett a fűtésszámla mert elszállt a földgáz ára a kis devizánk meg a béka segge alatt van akkor valamit tennünk kell. A legegyszerübb ugye az, ha azt hazudjuk hogy valaki tehet erről és majd mi jól leszámolunk vele... Vagy esetleg elkezdhetünk gondolkozni, hogy tudjunk csökkenteni az energiaszükségletünket, hogyan tudjuk hatákonyabbá tenni meglévő fűtési rendszereinket. Valakinek meg kell fizetnie a különbséget, és akárki akármit mond egy közmű cégnek is kell profitot termelnie, ugyanis abból lehet beruházni, fentartani, fejleszteni. Melyik az ésszerübb ha hagyjuk kicsit szenvedni a népet, hogy megfelelően motivált legyen majd a gáz jóárasítására el nem költött pénzből támogatjuk a hatékonyságnövelést, vagy egyszerűen bebetonozzuk a rendszert és elhitetjük az emberekkel hogy minden rendben van?

Az minden esetre az állam kötelessége, hogy versenyt hozzon mindenhova ezzel segítse a fogyasztókat jobb és kényelmesebb valamint lehetőség szerint olcsóbb beszerzésre. Magam reszerol a kozmu szolgaltatokat bizony a tozsdere is terelnem, ugyanis senki nem sírjon hogy az XYZ cég mekkora profitot termelt, ha úgy gondolja jó üzlet akkor vegyen részvényt és élvezze a jó üzlet hasznát.

A bejegyzés trackback címe:

https://igygondolom.blog.hu/api/trackback/id/tr347150941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása